Gratis verzending vanaf € 20

De specialist in verwarmde kleding

Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

De winter staat bekend om zijn koude temperaturen, dan is het ook niet al te gek dat je in de winter minder zin hebt om de deur uit te gaan en de sportschool op te zoeken. Wat zonde eigenlijk! Want wist je dat regelmatige lichaamsbeweging jou helpt om soepel de winter door te komen?
Met de volgende tips leggen we je uit hoe je stijve gewrichten en spieren kunt tegengaan én hoe dit ineens kan ontstaan. Hierna ga je zelfverzekerd jouw sportschool, park of je dagelijkse rondje weer tegemoet!

Stijve gewrichten en spieren oorzaak  

Er is inmiddels genoeg onderzoek gedaan om te kijken wat het verband is tussen stramme spieren en de kou in de winter. Afgezien dat dit nog niet is vastgesteld door onderzoekers, doordat het (winter) weer zoveel componenten heeft, is het wel vast te stellen dat de vastzittende spieren zich vanwege de kou spannen om de bloedvaten in de armen, nek en schouderbladen te vernauwen.  

Stijve gewrichten en spieren

We kunnen ons voorstellen dat dit heel gek klinkt, maar je lichaam doet dit om een hele goede reden; zodat het warmteverlies van de ledematen wordt verminderd. Dit, zodat je organen constant op de juiste temperatuur blijven. En dan te bedenken dat er mensen zijn die standaard last van hebben van gewrichtspijn (artrose) en die het dan nóg lastiger vinden om dan de kou in te gaan! 

Continu spierpijn 

Dan vragen we ons af, wat zou er gebeuren wanneer we de boel laten zoals het nu is? Heb je dan iedere dag kans op stijve gewrichten en spieren? Gelukkig is dat niet het geval.   

Op de korte termijn 

In de tekst hierboven hadden we al aangegeven dat je lichaam minder bloed naar de bloedvaten rondpompt wanneer je lichaam het koud heeft. Het gevolg? Je huid voelt ijs- en ijskoud aan.  

Op de lange termijn 

Maar hoe zit dat op de lage termijn? Nou, bij te weinig beweging kun je lijden aan gewrichtsstijfheid wat weer kan leiden tot blessures, schade of een letsel aan het gewricht. Afhankelijk van de oorzaak van gewrichtsstijfheid ontstaan nog bijkomende symptomen zoals roodheid, gevoeligheid, warmte, tintelingen of gevoelloosheid van een aangetast lichaamsdeel.  

Menselijke geest 

Je merkt zelf wel dat in de winter alles al somber aanvoelt, de dagen worden kouder en je hebt soms minder zin om naar buiten te gaan. In combinatie met de verminderde vitamine C en gure winterdagen zit het nou eenmaal ook niet helemaal mee. Dit kan ervoor zorgen dat er negatieve en soms depressieve gevoelens ontstaan. Deze gevoelens verhogen aandacht voor lichamelijk ongemak en pijn: zoals vastzittende spieren.  

Stijve gewrichten en spieren tegengaan 

Oké, genoeg gehad over hoe het kan dat stijve spieren ontstaan. Nu gaan we het hebben over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je de pijn door kou gaat doorstaan.  

Tip 1. Blijf in beweging

Stijve gewrichten en spieren - Man strikt zijn veters

Misschien was je al goed bezig en ben je op deze pagina geëindigd vanwege je stijfheid of heb je momenteel last van pijnlijke spieren door de kou. Dan is het efen gouden tip om jezelf van de bank naar buiten te verplaatsen. Ja hoor, we weten dat het koud is, maar heb je zin in de korte- en lange termijngevolgen van het niet bewegen? 

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert stijve gewrichten en spieren, versterkt de spieren, verbetert de bloedsomloop, helpt het gewicht te beheersen – zorgt voor minder druk op de gewrichten, helpt de botdichtheid te behouden, verbetert de slaap en stimuleert de stemming. Dit alles helpt jou om deze pijn te voorkomen. 

Daarnaast is bewegen ook belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht. Bij overgewicht moeten gewrichten harder werken en worden met name de knieën, heupen en rug extra belast. Heb je al last van je gewrichten en wil je de extra spanning voorkomen? Ga dan bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Bij deze sporten worden je gewrichten het minst belast. 

Voldoende lichaamsbeweging en een correcte lichaamshouding zijn hierbij essentieel om je gewrichten zo weinig mogelijk extra te belasten. Het mag alles zijn; ga lekker naar buiten met je hond, vrienden of ga lekker alleen. Zolang je maar beweegt! Maar goed te onthouden; het is hier wel belangrijk dat je je goed inpakt met kleding die je genoeg warmte geeft rondom de borst.  

Tip 2. Warming-up en cooling-down 

Geef je spieren eens de kans zich op te warmen! Als je dan toch gaat sporten dan is het van belang om rekening te houden met tijd voor een warming-up. Voornamelijk in de sportschool wil je onbewust de fout maken om niet goed opgewarmd te beginnen met je oefeningen.

Ben je klaar met je work-out? Eindig je sportsessie met een cooling-down. Met een cooling-down geef je je hart en bloedtoevoer de kans om te normaliseren en maak je je spieren los en neemt de spierspanning af. 

Een kleine sidenote: Bovenstaande aangegeven, raden we niet voor mensen aan die huidig al last hebben van hun gewrichten. Deze kunnen kijken voor activiteiten zoals zwemmen, fietsen en yoga 😊. 

Tip 3. Eet gevarieerd 

Je bent snel geneigd om te denken dat je van buiten uit moet beginnen met het onderhouden van je spieren en gewrichten. Dat is zeker niet het geval! Je moet ook rekening houden dat je de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Proteïne (eiwit) zorgt ervoor dat je soepele en sterke spieren behoudt. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Het is ook wel bekend dat voornamelijk zwangere vrouwen en topsporters dit innemen. Met dit goedje voorkomen zij een tekort en mogelijk kans op spierkramp.  Je hoeft van ons niet al deze voedingssupplementen aan te schaffen, want onderstaande etenswaren bevatten deze vitaminen: 

  • Vitamine D; Vette vis (zoals haring, zalm en makreel) & bepaalde paddenstoelen. 
  • Magnesium;  Pitten, noten, zaden & met name in chocolade zit veel magnesium.  
  • Kalium; Aardappelen, groenten, fruit en melkproducten. 
Stijve gewrichten en spieren - Groente, fruit en noten

En zo zijn er online nog meer etenswaren te vinden waar deze vitaminen in voorkomen. Als je het écht goed wilt doen, kun je kijken naar seizoensgroenten. Zo ben je goed bezig voor het milieu en voor jezelf!  

4. Voldoende slaap 

Heb je last van stress? Dan zullen je spieren niet de volledige rust krijgen dan wanneer je voldoende slaap hebt genomen. Hierdoor begin je je dag al met stijve spieren. 

Stijve gewrichten en spieren - Vrouw die slaapt

Enkele tips om een goede slaap te pakken zijn: 

  • Ontspan voordat je gaat slapen; lees een goed boek of doe een ademhalingsoefening. 
  • Vermijd blauw licht. 
  • Zorg dat je lekker ligt. 
  • Kies voor een slaapomgeving waarin je geen last hebt van vervelende prikkels.  

Tip 5. Overwinter in een warm land 

Het kan klinken als een hele drastische maatregel maar blijft daardoor niet minder relevant. Door in een warm land te overwinteren kun je de winter letterlijk overslaan. Warmte kan de gewrichts- en spierpijn laten verdwijnen. Bij iemand met continu gewrichtspijn kunnen wij ons voorstellen dat dit de beste optie zou kunnen zijn.  

Groot nadeel  

De landen die in Nederland als ‘warm’ worden beschouwd, zijn niet zomaar om de hoek.  Een vliegticket kan al snel prijzig worden en om iedere winter naar een warm land te verhuizen is ook niet bepaald praktisch.    

Oplossing stijve gewrichten en spieren

We hebben al eerder genoemd dat warm zittende kleding voor sommigen al een oplossing kan zijn, voornamelijk als je naar buiten gaat. Met de jas van Magnetar Heat kom je de koude dagen door.   

Wist je dat de jassen van Magnetar Heat tot meer dan zes uur lang warm kunnen blijven? Op het moment dat je het toch iets te warm krijgt kun je het warmte-element heel gemakkelijk uitzetten.  

Voor een investering van € 160,99 kun je waterdicht en winterbereid de kou trotseren! Hier shop de verwarmings jas, vest met verwarmingselement of de bodywarmer met verwarming.